Vežbe

Vežbe za mršavljenje

Vežbe su važno sredstvo za mrsavljenje, ali koliko vežbanja je potrebno nedeljno varira od osobe do osobe.Smernice preporučuju najmanje 250 minuta nedeljno,što znači oko 50 minuta, 5 dana u nedelji. Ako ste početnik, počnite sa manje vežbanja dok ne steknete kondiciju, na primer, sa 3 dana nedeljno kardio vežbi u trajanju od 15-30 minuta, postepeno produžavajući vreme svake nedelje dajući mogućnost telu da se adaptira.

Do mršavljenja dolazi kada telo gori više kalorija nego što unosite hranom.To izgleda jednostavno, ali ako je zaista tako jednostavno, niko ne bi imao problem sa težinom.Ljudi isuviše često preduzimaju drastične mere da ostvare rezultate u mršavljenju – dijete, pilule ili kupuju one čudne fitnes gadžete koje obećavaju instant uspeh.Možda ćete izgubiti težinu, ali šta se dešava kada prestanete s dijetom ili prekinete program treninga? Dobićete sve kilograme nazad i još mnogo toga.Prava Tajna za uspešno mrsavljenje je da se uvedu male,ali trajne životne promene.Ključ uspeha je da zaboravite na Instant rezultate i počnete da razmišljate o održanju vitke linije na duge staze.

Ljudsko telo je genetski programirano da bude svakodnevno aktivno i da sagoreva kalorije.Omogućite mu to i bićete vitkiji i zdraviji.

Ako dugo niste bili fizički aktivni prvo ćete morati da popravite vaču fizičku kondiciju? Sticanje kondicije je individualno iskustvo,i u zavisnosti je od vaših godina, sklonosti, načina života i drugih faktora.Ali, u suštini, poboljšanje forme jednostavno znači da naterate telo da svakog dana radi malo više nego predhodnog dana.Svaki put kada uradite više nego što ste navikli, vaše telo postaje jače, sve ste u boljem stanju nego što ste ranije bili.

Pogrešno je mišljenje da se može smršati uz jednostavne kućne vežbe bez ozbiljnih kardio vežbi a pogotovo da se može izgubiti salo na samo pojedinim delovima tela.Ako želite da skinete salo sa stomaka pored vežbi za stomak morate raditi i kardio vežbe jer one sagorevaju najviše kalorija.

Šta su to kardio vezbe za mrsavljenje?

    1. Trčanje

Trčanje za mrsavljenje je odličan izbor iz više razloga:

Ne zahteva specijalnu opremu (osim neke kvalitetne patike)
Možete da trčite bilo kada i bilo gde
Ima veliki uticaj na telo, pomaže izgradnju jakih kostiju i vezivnog tkiva.
Ubrzava rad srca
To vam pomaže da sagorevate više kalorija, naročito ako dodate uspone, sprint ili pokušajte trening u intervalima.
Loša strana je da je potrebno vreme da se stekne kondicija i izdržljivost da bi se trčalo duže vreme ovo je narošito teško jako gojaznim osobama koje nikada nisu bile fizički aktivne.

2.   Voznja bicikla za mrsavljenje

Da li ste na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, biciklizam je odličan kardio trening za mrsavljenje.Koristeći snagu nogu, možete povećati izdržljivost uz sagorevanje mnogo kalorija, od 250-500 za 30 minuta, u zavisnosti od toga koliko brzo vozite i koliko je jak otpor.
Šta čini biciklizamboljim od drugih aktivnosti koje se mogu  inkorporirati u svakodnevni život?
Možete da vozite do posla i sa posla ili da koristite svoj bicikl za završavanje nekih obaveza po gradu.Kada je vreme loše možete voziti bicikl u fitnes centru.Pročitaj više …voznja bicikla za mrsavljenje

3. Preskakanje konopca

Preskakanje konopca je još jedna odlična vežba za mrsavljenje, i kao dodatni bonus,konopac ne zauzima mnogo mesta i lako ga možete poneti u vašem koferu, zbog čega je odlična vežba za putovanja.Možete sagoreti neverovatnih 330 kalorija sa 30 minuta treninga, ali ćete morati da polako stignete do toga jer osobe bez kondicije mogu imati malo više poteškoća na početku.

Počnite tako što ćete skakati 1-2 minuta u jednom trenutku, uzimajući pauze tokom kojih ćete hodati u mestu.Kad osetite da ste odmorni preskočite konopac koliko puta možete pa opet hodajte u mestu.Vežbajte ovako po trideset minuta bez sedenja ili naslanjanja na zid, tokom vremena, postepeno povećavati vreme preskakanja konopca, dok smanjenjujete vreme hodanja. Možete dodati različite vežbe pored hodanja u mestu (skakanje na jednoj nozi,čučnjevi, itd.)

4. Hodanje

Hodanje je još jedan odličan izbor za mrsavljenje, jer, kao i za trčanje: Ne morate kupovati specijalnu opremu i možete hodati bilo gde, bilo kada.Teško je dovoljno ubrzati rad vašeg srca hodanjem da bi se značajno povećalo sagorevanje kalorija, ali gojazna osoba može sagoreti oko 180 kalorija za 30 minuta.
Dodavanje uspona,brzog hodanja ili korišćenjem hodanja u kombinaciji sa trčanjem možete povećati intenzitet.

Jednostavne vežbe za mršavljenje koje mogu pomoći…

Sklekovi

Za ovu staru dobru vežbu ne treba mnogo skupesklekovi
opreme ili komplikovanih poteza.
Lezite licem naniže na podu sa dlanovima prema doleu nivou ramena ili
malo šire od širine ramena.Držite zajedno noge i stopala.
Podižite vaše telo od poda, ispravljanje ruke.Držitedlanove u
istom položaju a telo pravo, pazeći da se leđa ne savijaju.
Kad se potpuno podignete za trenutak zastanite,a onda spustite telo
lagano ka podu, savijanjem ruku bez savijanja ledja.
10 do 15 ponavljanja u dve do tri serije

 

Čučnjevi

 

Za izvodjenje ove vežbevezbe za mrsavljenje

nije potrebna nikakva tehnika

pomaže da se skine salo i

zategnu mišići nogu i zadnjice.

Dobro je raditi veći broj ponavljanja

oko 20 u 2 do 3 serije kako bi

se sagorelo i nešto kalorija.

 

 

Trbušnjacivežbe za mršavljenje

Trbušni mišići veoma brzo odgovaraju
na trening s obzirom
da su kod savremenog čoveka najzapostavljenija grupa mišića.
Radeći trbušnjake možete sagoreti i nešto kalorija tako da
ako nekada nemate mogućnost za izvodjenje neke kardio vežbe
možete uraditi po 3 serije trbušnjaka,sklekova i čučnjeva.

Najbolje je vežbati pet dana u nedelji i to radeći neku kardio vežbu:trčanje,hodanje,vožnja bicikla,preskakanje konopca… u kombinaciji sa vežbama za pojedine grupe mišića:vežbe za stomak,za ruke,za noge,za zadnjicu,za struk itd… Kardio vežbe i vežbe za pojedine grupe mišića možete raditi u isto doba dana ali i nemorate.
Vežbe za mršavljenje možete raditi u bilo koje vreme dana (osim pred spavanje).

Svaki početak je težak ali posle kratkog vremena nivo vaše fizičke a posebno psihičke energije će biti toliko povećan da ćete biti veoma zadovoljni što ste počeli sa aktivnim vežbanjem i pored početničkih teškoća.
Vežbajte redovno ali ne zaboravite i na dijetu.