Vežbe

Vežbe za ramena

ramena rSvi muškarci žele  snažna i mišićava ramena, na koja bi se svaka žena želela osloniti.
Poznate su najbolje vežbe za ramena a tajna uspeha je u  broj ponavljanja,dodavanju težine  i  broja setova .Za široka, okrugla i izbrazdana ramena potrebna je pre svega upornost i istrajanost u treniranju.
Mišićava ramena su osnovni deo imidža bodibildera i izgradnji sirove mišićnu mase u ramenom regionu se mora pokloniti puna pažnja.

Rameni zglob je jedinstven jer ima veliki opseg pokreta. Ali ovo ima svoju cenu u pogledu njgove podložnosti povredama  jer se oslanja na mišiće i ligamenate za obezbedjenje stabilnosti.
Iz tog razloga  treba da trenirate sve mišiće ramenog zgloba.

Vežbe za ramena treba raditi jednom nedeljno ili najviše tri puta u dve nedelje.Vežbe za ramena uvek radite pre vežbe za tricepse.

vezbe za ramena 1ar
vezbe za ramena 1br

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potisak ispred glave.—————————————————————-
Ovo je jednostavno najbolja vežba za ramena možete je raditi i sa bušicama u varijanti sa jednom bučicom ili sa sajlom na mašini.Vežba je jednostavno najbolja za dobijanje mišićne mase na ramenima.Dok sedite na klupi,uhvatite šipku iza glave (slika 1)i podignite ravno iznad glave,pa spustite kontrolisanim pokretom ispred grudi.Nemojte izvoditi potisak iza glave dok ste nezagrejani jer to uzrokuje povrede ramena.
vezbe za ramena 2ar
vezbe za ramena 2br

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letenje———————————————————————————
Ovo je najbolja vežba za spoljne deltoide,nijedna druga ih ne pogadja kao letenje.Vežba se može izvoditi i sa jednom bušicom i naizmeničnim podizanjem bučica levom pa desnom rukom.Za pravilno izvodjenje neophodna je stabilnost tela bez nepotrbnih pokreta i mrdanja ruke i ramena.Podižite tegove do visine ramena a ne više jer je tako najbezbednije.podižite terete koji vas ne opterećuju previše.
vezbe za ramena 3arvezbe za ramena 3br

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arnoldov potisak———————————————————————————-

Ovo je odlična vežba koju je kreirao Arnold Schwarzenegger una cilja srednju i spoljnu glavu deltoida.Vežbu možete izvoditi sedeći ili stojeći.Iz pozicije u kojoj su vam nadlaktice pored tela a šake sa bučicama u nivou ramena i okrenute prema ramenima, podignite bučice zaokrećući ruke tako da vam šake u najvišem položaju(slika 2) budu kontra okrenute u odnosu na početni.Spustite opet zaokrećući ruke.

vezbe za ramena 4rVežba se može izvoditi i u stojećem i u sedećem položaju.Leđa izravnajte, noge  u širini ramena. Blago se nagnite prema napred i pustite ruke. Ramena potisnite prema dole.: izdahnite i raširite ruke prema gore, pazeći da ih ne pomičete u laktovima. Izdahnite i vratite ruke u početni položaj.Ova vežba pogadja zadnje rame i veoma je važno da se prilikom izvodjenja ne pomerate lopatice čime se deo opterećenja prebacuje na ledja.