Vežbe

Vežbe za ledja

Vezbe za ledja su uglavnom takve da se fokusiraju na ledjne mišiće kao grupu a ne na pojedine mišiće.Ledjni mišići često rade zajedno s vašim bicepsima.Postoje tri osnovne grupe mišića u leđima – trapezius mišići u gornjem delu leđa, latissimus dorsi misići u srednjem delu leđa i erector spinae mišići u donjem delu leđa.
Postoji nekoliko drugih manjih mišića u leđima, koji će se razviti dok budete izvodili vežbe koje radite za tri glavna ledjna mišića.

Bitno je da kada radite bilo koju vežbu da  izvedete pokrete  pravilno jer u suprotnom ćete dobiti manje od optimalne koristi od vežbe. Veoma je teško da se oduči od loše navike vežbanja, tako da je najbolje da se u startu nauči prava tehnika vežbanja.

vezbe za ledja 1arvezbe za ledja 1cr
Mrtvo dizanje
Ovo je jedna od najboljih vežbi snage koje možete da uradite. Mrtvo dizanje uključuje rad kičmenog erectorsa, kvadricepse, zadnjicu, bokove, podlaktice, trapezius, lat, i trbušne mišiće.
Stanite ispred šipke sa podkolenicama veoma blizu nje tako da je skoro dodiruju.Noge u širini ramena.Uhvatite šipku rukama nešto šire od širine ramena.Držeći ruke potpuno ispravljene, savijte noge i izravnajte leđa.

Polako povucite šipku sa poda ispravljajući noge i torzo dok telo nebude potpuno uspravno.Povucite ramena. Zatim polako spustite sipku nazad na početnu tačku.Ponovite.Ne dozvolite da tegovi dodirnu pod između podizanja.

Savet – Ako imate problema sa kičmom kod teških tereta, možete da upotrebite obrnuto držanje tako da s jedne strane šaku stavite prema napred a sa druge strane unazad. To će vam omogućiti bolji rad sa vecim tezinama.
vezbe za ledja 2r
Zgibovi
Zgibovi su jedna od najboljih vežbi ne samo za ledja već uopšte,mnogima su teški pa su često izbegavani nije baš prijatno u teretani uraditi jedan zgib a kod drugog već nemati snage.Zgibovi zapravo i jesu test snage i idržljivosti za kompletnu muskulaturu gornjrg dela tala,budite uporni i vrlo brzo ćete doći do brojke od 8 do 10 ponavljanja bez problema.Zgibovi se mogu raditi sa glavom ispred i iza šipke.
Za izvodjenje ove vezbe mogu se koristiti različiti hvatovi.Manjim rastojanjem izmedju ruku se cilja gornji deo ledja i biceps ponajviše.Prilikom izvodjenja podižite se dok grudi ne dodju do čipke zastanite nekoliko sekundi a onda se spustite dok se potouno ne istegnete.trudite se da radite što više ponavljanja u tri do pet serije.Ako vam je vežba suviše teška podignite se do brade a onda spustite.Možete raditi i varijantu da glava ide ispred šipke.U svakom slučaju ne preskačite ovu vežbu.
vezbe za ledja 3a
vezbe za ledja 3br
Povlačenje jednoručnim tegom
Kod vežbe sa jednim tegom ledja treba da budu skoro ravno i paralelno sa podom.Teg povlačite u gornji položaj i zadržavate malo,spučtate ga lagano.U varijanti sa dve bučice u stojećem stavu takodje obratite pažnju na brzinu izvodjenja vežbe.
vezbe za ledja 4
T-bar povlačenje
Ova vežba je dobra za latissimus,trapezus,deltoide,bicepse i podlakticu.Vežba se izvodi sa nogama u širini ramena,kolena blago savijena.
vezbe za ledja 5
Veslanje
vežbe za ledjavežbe za ledja 7
Povlačenje sajle jednom rukom