Vežbe

Zagrejte se pravilno pred trening u teretani

Da li spadate u grupu onih vežbača koji preskaču zagrevanje? Svaka teretana koju Beograd poseduje ima bar nekoliko takvih članova. Međutim, to nikako nije dobar primer. Zagrevanje ili priprema tela pred trening je neophodna, kako bi se pre svega sprečile povrede. Ujedno ćete pripremiti organizam na aktivnost, kao i na pravilno izvođenje vežbi. Ukoliko želite rezultat, morate da se pridržavate svih pravila koje vežbanje sobom nosi.

vezbe1

Zbog čega nam je potrebno zagrevanje?

Zagrevanje omogućava da se poveća protok krvi, a samim tim i da se srce pripremi za opterećenje koje će uslediti. To utiče i na pluća, jer se doprema kiseonik u većoj količini do onih mišića koji su aktivni. Njihova temperatura se takođe podiže, kao i sveukupnog organizma. Metabolizam se ubrzava, a naše telo je spremno da iskorisiti energiju. Osim fizičkog zagrevanja, važna je i psihička priprema. Ona se odnosi na fokusiranje, adrenalin, smanjenu nervozu, pozitivnu napetost i motiv za vežbanjem.

vezbe2

Kako da se zagrejemo?

Zagrevanje pred vežbanje trebalo bi da bude postupno, odnosno najčešće ima dva dela. Prvi se odnosi na uvodno zagrevanje. Ono podrazumeva lagano istezanje, gimnastiku ili trčanje. Drugi deo je snažno istezanje, koje čine poketi kojima se aktiviraju grupe mišića, što ujedno može da se definiše i kao predvežbanje. Teretana u Beogradu sigurno poseduje sve sprave, koje će vam koristiti u zagrevanju. Tako možete da vozite bicikl, da koristite ergometar ili steper. Trčanje na pokretnoj traci uvek je opcija, kao i preskakanje užeta. Vreme koje bi trebalo da posvetite zagrevanju meri se od 10 do 15 minuta.

Postupak zagrevanja

Na samom početku krenite sa laganim zagrevanjem. Uradite nešto od predloženih kardio vežbi, ali tek toliko da osetite da ste se pokrenuli. Potom pređite na snažnije istezanje i aktiviranje zglobova. Na samom kraju zagrevanja uradite nekoliko vežbi za stomak i leđa, a sklekovi i burpi su najbolji izbor, jer ćete tako jednom vežbom aktivirati ove mišiće, koji su veoma važni u daljem toku vežbanja. Ukoliko teretane  u Beogradu nude mogućnost savetovanja sa stručnjacima, iskoristite priliku da dobijete savet za zagrevanje namenjeno celom telu, ali i pojedinačnoj grupi mišića koju forsirate.