Vežbe

Šta je to Glutamin i L karnitin

Glutamin je majka svih aminokiselina iako u osnovi nije esencijalna aminokiselina.
Može biti sintetizovana iz drugih aminokiselina, ali tokom bolesti i stresa neki delovi tela zahtevaju toliko glutamina da telo ne može da ga proizvede u dovoljnoj količini.
Zbog toga u mnogim bolnicama ovu aminokisehnu koriste kao lek.
Studije pokazuju da suplementacija glutaminom sprečava gubitak mišićnog tkiva i proizvodi antikatabolički efekat. Glutamin takođe ima bitnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema i pravilnoj popuni glikogenskih rezervi. Takođe, spada u red aminokiselina koje podstiču lučenje hormona rasta.

Zašto suplementacija glutaminom
Glutamin pokriva 60 odsto svih slobodnih aminokiselina u ljudskom telu. Ukoliko ne unosite dovoljno glutamina ishranom, a izloženi ste poremećaju imunog sistema i stresu (svaki iole jači trening će uzdrmati vaš imuni sistem) vaše telo će opljačkati mišiće i uzeti potreban glutamin. Na taj način ćete ući u kataboličko stanje što nikako ne želite. Još jedna negativna strana gubitka glutamina je ta da mišići gube vodu i kataboličid efekat se pojačava.

VAŽNA JE KOLIČINA GLUTAMINA
Precizna količina glutamina još nije utvrđena. Postoji nekoliko šema uzimanja. Neki stručnjaci tvrde da je najbolje uzimati 2-3 gr više puta u toku dana. Neki ga, pak, uzimaju sa proteinskim napicima. Većina profesionalaca ga uzima obavezno nakon treninga i to u kolicini od 20 gr. Pomenućemo i jednu interesantnu šemu koja zvuči logično: uzmite 5 gr pre i 5 gr posle treninga da biste sprečili pražnjenje rezervi glutamina iz mišića, a zatim uzmite 5 gr 2 časa posle večere, a neposredno pre spavanja da biste pospešili lučenje horrnona rasta. Ukoliko uzimate kreatin, glutamin će pospešiti voluminizaciju mišića, pa se može reći da ova dva preparata imaju snažno sinergističko dejstvo. Ukoliko niste koristili glutamin do sada pružite mu šansu – nećete se pokajati.

Šta je to L karnitin
L-karnitin je aminokiselina često deficitama u organizmu, jer je za njenu sintezu potrebno nekoliko nutritienata:lizin, metionin, vitamini C, B3, B6, gvožđe. Kamitin omogućava prenos dugolančanih masnih kiselina u mitohondrije gde se one onda mogu iskoristiti za stvaranje energije. Ako nema l-kanitina masti se ne iskorištavaju za energiju nego se pojačano talože u masnom tkivu. Srce, skeletni mišići i mnoga druga tkiva ne mogu sami da sintetizuju l-karnitin pa su isikjučivo zavisni od l-karnitina unetog hranom. L-karnitin ima po zdravlje mnoga blagotvona dejstva koja su potvrdena i u praksi i u istraživanjima:
povećava nivo dobrog holesterola (HDL) pomaže u izlučivanju lošeg holesterola (LDL), zbog čega se koristi u lečenju arteroskleroze
proširuje krvne sudove, te poboljšava krvotok u prvoj fazi fizičkog opterećenja koju najčešće karakteriše nedostatak kiseonika
ubrzava oporavak oštećenog tkiva jačanjem dotoka krvi
prenosi složene aminokiseline u mitohondrije
poboljšava rad jetre opterećene alkoholom
koristi se kod dužih uzastopnih treninga
poboljšava dejstvo prirodnih antioksidanata (C, A, E)
l-karnitin je koristan i kod angine pectoris jer poboljšava iskorištavanje kiseonika
l karnitin odlično deluje kao pomoć kod mršavljenja,jer omogućava iskorišćenje masnih kiselina za energiju,čime se i pojačava efikasnost dijete,ali i dodtno izbegava nedostatak energije u toku i nakon mršavljenja.