Vežbe za početnike osmišljene su za određeni mišić ili grupu mišića i postoji veoma precizno definisan način izvodjenja od koga ne treba odstupati kako bi se ostvario ciljani efekat.Vežbe za početnike mogu da se rade i kod kuće i u tretani.mnogi rade ove vežbe kao pripremu pred ozbiljnije bavljenje bodibildingom ili nekim drugim sportom na ovoj stranici pogledajte dve veoma važne vežbe za početnike a na sledećim stranicama pronaći ćete veliki broj.

Podizanje na razboju (sklekovi) 

Za ovu vežbu potreban vam je razboj sa dve prečke, što je jednostavnije za vas, dve stolice. OsIonite se sa-da rukama na gornji naslon stolice, tako da ruke budu ispružene. Telo savijte lako napred, a stopala skupite. Sad se polagano spustite, savijajući ruke i pri tome udahnite. Na početku se ne-mojte suviše spuštati. Kas-nije se spuštajte toliko da podlaktica sa nadlakticom bude pod pravim uglom. Onda se podignite nagore, dok ruke ne budu opet po-tpuno ispružene, a pri tome izdahnite vazduh. Napravite 2 x 10 ponavljanja prvog dana, onda povećavaite kao kod drugih vežbi, dok ne bude 5 x 10 ponavljanja. Ovo je veoma dobra vežba za grudnu muskulaturu i tri-cepse.

podizanje na razboju

Vežbe za početnike podizanje nogu na ravnoj klupi

Ova vežba je prilagodena za muskulaturu stomaka i možete je po želji izvoditi na stolici, ravnoj podlozi ili na podu. Lezite na ravnu klupu, držite se sa strane levo i desno za klupu i nagnite gornji deo tela lako prema napred. Privucite sada obe noge istrovremeno ka stomaku, zadržite ih skupljeno, a onda ih obe ispružite u vodoravan položaj. Pazite da vrhovi stopala budu okrenuti napred. Sada opet privucite noge do stomaka i kod napona snage, dakle, kod potiskivanja prema napred, izdahnite vazduh.
Ovu vežbu izvodite 1. dana 2 x 10 ponavljanja, kasnije povećajte na 5 x 10, a on-da na 5 x 25 ponavljanja.
vezbe za početnike

Vežbe za početnike II
Sklekovi