Vežbe

Anabolici i stimulativna sredstva

Mnogi ljudi još ne znaju šta su zapravo anabolici i često ih mešaju sa belančevinama. Medutim, belančevine se dobijaju na prirodan način iz na primer kravljeg mleka, dok su anabolici veštački muški hormoni.

Podrazumeva se da se anabolici dobijaju samo na lekarski recept u apotekama. Poznati su npr. pod imenom »Dianabol«, u obiiku tableta, ili Primobolan, kao injekcije. Anabolici su problematični iz sledečeg razloga: svako muško i žensko telo proizvodi »automatski« hormone, koji se nalaze u njemu. Oni pomažu da se protein u telu preradi na prirodan način, i time omogućavaju bolju izgradnju mišiča. Svaki čovek ime ove prirodne hormone u sebi.

Naučnici su otkrili da izgradnja mišića može da se malo ubrza unošenjem veštačkih hormona u telo. Doduše, mišići sa anabolicima mogu da postanu malo veći, ali oni zato sadrže nešto više vode i ne mogu da budu tako lepog oblika i tako dobro istrenirani.

Glavni problem je u tome što se uzimanjem ovih veštačkih hormona obustavlja proizvodnja prirodnih hormona u telu, pošto se ono u izvesnoj meri oslanja na svakodnevno dobijanje veštačkih hormona. Kada se jednog dana prekine sa anabolicima, jer oni ne mogu da se uzimaju stalno — oštećuje se jetra i ostali organi — iznenada nedostaju hormoni, koji doprinose razvoju mišića. Time mišići odmah gube supstancu, postaju manji i splasnu. Osim anabolika ima, naravno, još drugih sredstava za poboljšanje učinka. U današnjem trendu za »definiciju« (za »isklesanost tela«), gde se zahteva malo sala, radi se pomalo sa sredstvima za izazivanje mokrenja. I ovo predstavlja veštački uticaj na telo. Ukoliko jednom zaista budete želeli da izgubite nešto više vode, uzmite čaj od kleke, on izaziva mokrenje.

Dodatnom, ali razumnom doziranju vitamina, kao što su A i C i vitamina B-grupe, ne može se ništa prigovoriti. Uzimaju se u obliku tableta ili ih lekar daje, s vremena na vreme, u obliku injekcija. U većoj meri koristite ove vitamine kod fizičkog i psihičkog opterećenja. Vitamini su sredstva koja se ne nalaze na internacionalnoj dopinglisti. Ali, ako se prirodno i razumno hranite. nećete morati da uzimate dodatno ove vitamine. (Vitamin C ćete dobiti u voću, kao što je limun, vitamin B 12 npr. u iznutricama, kao što je džigerica).

Mnogi uzimaju razna stimulativna sredstva i preko potrebne mere samo da bi postigli bolje rezultate ali na silu se ništa ne može postići a posledice po telo mogu biti velike.

>>>>>Anabolicke steroidi