Vežbe

Vežbe zagrevanja

Koliko ste puta počeli trening a da pre toga niste radili vežbe zagrevanja? Većina rekreativaca a i mnogi sportisti uopšte se ne zagrevaju. Jednostavno misle da je to gubljenje vremena.
Zagrevanje mišića pred trening zapravo spada u sastavni deo treninga.

Ne zagrejati sve mišićne grupe barem 5 minuta pre treninga je neprihvatljivo.Odmah u startu ste napravili veliku grešku.

To je kao kada upalite motor vašeg automobila na -1 stepen celzijusa i odmah mu dodate gas do daske. Ubrzo ta mašina neće dobro raditi ili uopšte neće raditi. Isto je s vašim telom.

Nemojte i dalje govoriti sebi i drugima kako vama to nije potrebno, da je to za slabiće,i kako se vi krećete čitav dan i šta će vam to.

Čitav dan vaše telo u većini slučajeva upotrebljava samo određene mišiće i zglobove, zavisno kojim poslom se bavite. Druge skoro da i ne upotrebljava.

Kada dođete na trening u fitnes centar upotrebljavaćete sve grupe mišića. Teško da ćete izbeći bilo koji mišić. Stoga neupotrebljavan mišić ili zglob nema dovoljnu temperaturu tj, prokrvljenost a zbog toga niti volumen kretanja. Kada krenete s takvim mišićem i zglobom izvoditi vežbu, lako dolazi do pucanja ili istegnuća. To je nagli šok za mišić i zglob, koji prilikom opterećenja nenaviknuti na takvu izvedbu iz stanja mirovanja, naglo dobiju opterećenje pa ne uspevaju u kratkom roku da sebe snabdeju krvlju.
Ne treba od zagrevanja praviti nipreveliki bauk!
Ne puca mišić samo tako. Ne dolazi do istegnuća baš tako lako.Ali mere predostrožnosti su u svakom slučaju dobre a u ovom slučaju ta mera su vežbe za zagrevanje.

Sam trening zagrevanja služi da povisi temperaturu u celom vašem organizmu.trening zagrevanja je itekako efikasan. I da ne trenirate u fitness centru i da uopšte ne trenirate, zagrevanje u kombinaciji s istezanjem itekako je korisno za ceo organizam sve mišiće,ligamente i zglobove.

Zagrevati se svaki dan 15 minuta i istezati se 15 minuta,jedan je od najstarijih prirodnih lekova za dobru cirkulaciju i smanjivanje zdravstvenih problema.

Vežbe zagrevanja vrlo su jednostavne.
Setite se časa fizičkog vaspitanja iz škole. To je dobar početak. Maši rukama ovamo te onamo, malo čučni, malo skoči i slično i već je napravljen dobar učinak za sve mišie i zglobove. Teško da će te se prilikom zagrevanja povrediti ili nešto pogrešno napraviti.

Ali ipak kada se nešto radi bolje je da se radi pravilno.
Bitno je da svaki mišić i zglob obuhvatite tokom zagrevanja a samo zagrevanje treba traje od 5-15 minuta.Neki prosek dobrog zagrevanja je oko 10 minuta.
vezbe zagrevanja
Zagrevanje uvek treba da počnete od gornjeg dela tela, što znači od vrata.
Zašto je bitno da od glave, tj, vrata da počnete zagrevanje? Zbog toga što je cirkulacija u vratu dosta oslabljena tokom dana a da bi vaš mozak, koji je takođe mišić mogao da šalje informacije prema drugim mišićima, njega prvog bolje nahranimo krvlju. To ćemo raditi tako što ćemo vrat pokretati levo-desno, gore-dole, krug u jednu stranu zatim u drugu. Vrat je zapravo vodič između komande (mozak) i izvršenja (ostatak tela).

Pre zagrevanja uhvatite se rukom za zadnji deo vrata. Osetićete da je hladan. Izložen je čitavo vreme. Čak i kada je napolju najviša temperatura, vaš vrat je hladniji jer se niz njega cedi znoj koji hladi vetar. Vrat je osetljivo područje i kada započinjete obrtanja s glavom, činite podosta sporo inače će vam se zavrteti. Osetićete u početku i lagano krckanje i puckanje. Neka vas to ne zabrine. To je samo zato jer ne upotrebljavate vrat dovoljno često. Kada se budete zagrevali, s vremenom tog pucketanja će biti veoma malo.

Nakon što ste dobro zagrejali vrat sa sporijim kretnjama tek tada možete krenuti agresivniije na ostale delove jer ste sigurni da ste mozak snabdeli većom količinom krvi, tj oslobodili kanal funkcionisati bolje.
Nakon vrata idete prema ramenima, rukama, leđima, stomaku, kukovima i na kraju prema nogama, gde će vam se tempreatura tela najviše povisiti.
Tehnike zagrevanja su vrlo različite, zavisno o kakvom sportu i radi i koja mišićna grupa će najviše osetiti opterećenje.Toj grupi se daje veća važnost.