Vežbe

Kegelove vezbe

Kegelove vežbe su prvobitno osmišljene i promovisane od strane Arnolda Kegela kao vežbe za jačanje pubičnih mišića kojima  bi se sprečilo nekontrolisano mokrenje.

Ovaj problem su često imale žene u trudnoći a naročito posle porodjaja.Vremenom se pokazalo da su kegelove vežbe odlične i za muškarce i za poboljšanje seksualnog života žena.

Kegelove vežbe jačaju  mišiće koji sprečavaju protok urina i kod muškaraca i kod žena.Trudnice i porodilje često imaju problem sa  inkontinencijom bešike (nekontrolisanim mokrenjem) zbog slabljenja mišića karlice. Za muškarce, operacija prostate može da oslabi mišiće karlice. Slabi mišići karlice mogu dovesti do curenja mokraće. Na sreću, mišići karlice su kao i ostali mišići – vežbe mogu da ih ojčaju. LJudi  mogu imati bolju kontrolu nad ovim mišićima i ojačati ih ako redovno rade Kegelove vezbe.

Kegelove vežbe su postale naročito popularne kod muškaraca otkako je utvrdjeno da pomažu kod problema sa erekcijom,za kontrolisanje isticanja semena, mokraće, čvrstine uda,dužine erekcije, kao i brzine ejakulacije.Kao naršito efikasne su se pokazale za poboljšanje izdržljivosti i sposobnost odlaganja orgazma što je dovelo do toga da ih praktikuje skoro svaki muškarac koji je čuo za njih.Uradjeno je više studija kojima je utvrdjeno da su muškarci uz pomoć Kegel vezbe uspeli da produže trajanje odnosa,naravno za prave rezultate je kao i kod svakog vežbanja potrebno dosta vremena.
Kod žena se jačanjem mišića vaginalnog dela postiže intenzivniji orgazam,koji se laše postiže pa se ove vežbe preporučuju i ženama koje imaju problema sa orgazmom.Isti ovi mišići na kojima treba raditi se tokom orgazma grče i ako su jaki čine da osećaj orgazma bude mnogo snažniji.

Koje mišiće da kontrolišem ?
To su isti misici koje biste koristili da pokušate da zaustavite protok urina.U početku većina ljudi nema nikakvu kontrolu nad njima i prvo ih treba izolovati.Prilikom mokrenja pokušajte da zadržite mlaz urina na nekoliko sekundi,tom prilikom veoma je važno da ostali mišići ne budu upotrebljeni tj. da ostanu opušteni, a pre svega trbušni,mišići zadnjice i butine.Ako u početku nemožete da  isključite sve ostale mišiće nebrinite, posle desetak dana vežbanja to vam neće biti problem.U početku možete vežbati i dok urinirate.

Kako da vežbam svoje mišiće?

Kad locirate ove mišiće možete da vežbate skoro bilo gde i bilo kad – u toku vožnje u automobilu,pored stola, ili dok gledate televiziju dakle nije potrebno izdvojiti bilo kakvo posebno vreme.Zategnite ove mišiće (kao da pokušavate da zaustave protok urina) držite oko 10 sekundi, a onda pustite 5 do 10 sekundi pa opet zategnite i držite 10 sekundi.Radite tri serije po 10 do 20 kontrakcija dnevno.
Neki stručnjaci sugerišu izvodjenje kegelovih vežbi dva puta dnevno u trajanju od po 5 minuta i to ujutru i pred spavanje.

Budite strpljivi potrebno je vreme da se ojačaju mišići, kao i za jačanje trbušnih, mišića na rukama, nogama ili bilo kojih drugih.Možda neki nećete primetiti nikakve promene posle desetak dana jer se pravi rezultati javljaju tek posle 6 do 12 nedelja svakodnevnih vežbi. Ipak, većina primetite poboljšanje posle samo nekoliko nedelja.

Kada jednom budete zadovoljni rezultatima nemojte prestajati sa vežbama jer i ovi kao i drugi mišići vremenom opet mogu oslabiti zbog nekorišćenja.Vežbajte povremeno kad se setite bilo kad i bilo gde.Dobrobiti koje se postižu vrede više od “napora”.